piątek, 4 listopada 2022

Tarta z brokułem i serem camembert.

 


Maślane kruche ciasto, ser camembert i brokuły.
Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym pysznym smakiem. 
Do zrobienia tej tarty nie potrzebujemy też żadnej formy. 
Wystarczy ciasto rozwałkować i zawinąć brzegi do środka. 
Nieidealna, ale jakże piękna i smaczna.


Składniki:
200 g. mąki pszennej
100 g. masła
1 jajko
duża szczypta soli

Nadzienie:
1/2 brokuła
1 ser camembert (120 g.)

Dodatkowo:
jajko do posmarowania brzegów tarty
sezam do posypania 

Wykonanie:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Włożyć do posolonej, 
gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty. 


Odcedzić i zostawić do wystudzenia. 

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło. 
Wbić jajko i wymieszać mikserem z hakami lub robotem. 
Kiedy z ciasta zrobią się grudki, przełożyć je na stolnicę i szybko zagnieść. 
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. 


Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na papierze do pieczenia. 


Następnie razem z papierem przełożyć na blaszkę od piekarnika. 

Na ciasto wyłożyć ser camembert pokrojony w kostkę. Tak żeby brzegi ciasta 
pozostały wolne.


Następnie ułożyć małe różyczki brokuła. 


Brzegi ciasta zagiąć do środka. Posmarować je rozmieszanym jajkiem 
i posypać sezamem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30-35 minut. 






2 komentarze: