Dziś szybkie ciasto, tak zwane kryzysowe :) Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego,
ale akurat nie macie jajek, to nic nie szkodzi. Ciasto i tak możecie zrobić i to całkiem
smaczne ciasto. Dodatkowo jest to ciasto szybkie i proste w wykonaniu.
Wystarczy w misce wymieszać składniki suche, dodać składniki mokre i wszystko
razem wymieszać. Przekładamy do foremki i czekamy, aż się upiecze.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 pełne łyżki wiórek kokosowych
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu
1,5 szklanki mleka
Polewa czekoladowa:
60 g. czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)
60 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać.
Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45-50 minut.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto gotowe.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Fajny przepis. Mam tylko pytanie - jaką pojemność ma Pani szklanka ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSzklanka 230 ml. Pozdrawiam :)
Usuń