Idealne ciacho dla wielbicieli serników i czekolady. Delikatny sernik z kawałkami
czekolady na kakaowym spodzie. Do tego polewa czekoladowa.
Jeśli lubicie sernik i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Na blogu jest sporo
przepisów na serniki, ponieważ bardzo je lubię i cały czas robię jakieś nowe kombinacje.
Sprawdźcie przepis i koniecznie wypróbujcie.
Piekłam w tortownicy 25 cm.
Ciasto:
150 g. mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 pełne łyżki cukru
100 g. masła
1 jajko
Masa serowa:
1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku)
1 pełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki 30 %
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 g. czekolady gorzkiej
Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady mlecznej
100 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło
i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami.
Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć je na stolnicę i szybko zagnieść.
Uformować kulę i rozwałkować na kształt koła o wielkości tortownicy.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut.
Czekoladę pokroić nożem na drobne kawałki.
Wszystkie składniki na masę serową, oprócz czekolady przełożyć do miski.
Miksować przez 3-4 minuty. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni
i piec 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić
w nim sernik jeszcze na godzinę, następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić
na kolejną godzinę. Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od piekarnika
i może się trochę różnić.
Przygotować polewę.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa.
Udekorować wystudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz