Strony

wtorek, 22 listopada 2022

Sernik straciatella.

 


Idealne ciacho dla wielbicieli serników i czekolady. Delikatny sernik z kawałkami 
czekolady na kakaowym spodzie. Do tego polewa czekoladowa. 
Jeśli lubicie sernik i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Na blogu jest sporo 
przepisów na serniki, ponieważ bardzo je lubię i cały czas robię jakieś nowe kombinacje.  
Sprawdźcie przepis i koniecznie wypróbujcie.
Piekłam w tortownicy 25 cm. 

Ciasto:
150 g. mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 pełne łyżki cukru 
100 g. masła
1 jajko

Masa serowa:
1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku)
1 pełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki 30 %
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 g. czekolady gorzkiej 

Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady mlecznej
100 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło
i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami. 
Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć  je na stolnicę i szybko zagnieść. 


Uformować kulę i rozwałkować na kształt koła o wielkości tortownicy. 
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut. 

Czekoladę pokroić nożem na drobne kawałki. 

Wszystkie składniki na masę serową, oprócz czekolady przełożyć do miski. 


Miksować przez 3-4 minuty. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. 


Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni 
i piec 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić 
w nim sernik jeszcze na godzinę, następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić 
na kolejną godzinę. Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od piekarnika 
i może się trochę różnić. 

Przygotować polewę.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać 
aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. 
Udekorować wystudzony sernik. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz