Dziś kuchnia poleca pyszne bajgle. Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki.
Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek,
ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne,
ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet
końcówkę wałka :)
Składniki:
450 g. mąki pszennej
280 g. ciepłego mleka
50 g. masła
20 g. drożdży
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
mak i sezam do posypania
Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę.
Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej
bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić
żeby dziurka się powiększyła. Dodatkowo włożyłam do dziurki końcówkę
od wałka, żeby ją powiększyć.
W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku.
Do wody wsypać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
Do wrzącej wody wkładać bajgle, tak żeby się nie skleiły. Ja gotowałam na raz
po dwie, lub trzy sztuki. Powinny luźno pływać.
Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka
i posypać makiem i sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Te bułeczki to jest petarda robię z podobnego przepisu - polecam wszystkim niedowiarkom 😋
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pyszne są.
UsuńNie, no tę pyszność to już MUSZĘ ZROBIĆ! Zapisuję i dam znać, jak wyszły :-) Buzia!
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam :)
UsuńIle wody
OdpowiedzUsuńOkoło 3/4 garnka.
UsuńCzy podczas gotowania, trzeba je przewracać na drugą stronę?...jak np. pączki.
OdpowiedzUsuńTak, trzeba obrócić.
Usuń