Strony

sobota, 26 listopada 2022

Szybkie ciasto bez jajek.

 


Dziś szybkie ciasto, tak zwane kryzysowe :) Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego, 
ale akurat nie macie jajek, to nic nie szkodzi. Ciasto i tak możecie zrobić i to całkiem 
smaczne ciasto. Dodatkowo jest to ciasto szybkie i proste w wykonaniu. 
Wystarczy w misce wymieszać składniki suche, dodać składniki mokre i wszystko 
razem wymieszać. Przekładamy do foremki i czekamy, aż się upiecze.  
Sprawdźcie przepis. 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 pełne łyżki wiórek kokosowych
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu
1,5 szklanki mleka 

Polewa czekoladowa:
60 g. czekolady (pół na pół mleczna i gorzka)
60 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać.


Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45-50 minut. 
Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. 
Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto gotowe. 


Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę. 
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. 
Wystudzone ciasto udekorować polewą. 







2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Mam tylko pytanie - jaką pojemność ma Pani szklanka ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń