Maślane kruche ciasto, ser camembert i brokuły.
Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym pysznym smakiem.
Do zrobienia tej tarty nie potrzebujemy też żadnej formy.
Wystarczy ciasto rozwałkować i zawinąć brzegi do środka.
Nieidealna, ale jakże piękna i smaczna.
Składniki:
200 g. mąki pszennej
100 g. masła
1 jajko
duża szczypta soli
Nadzienie:
1/2 brokuła
1 ser camembert (120 g.)
Dodatkowo:
jajko do posmarowania brzegów tarty
sezam do posypania
Wykonanie:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Włożyć do posolonej,
gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty.
Odcedzić i zostawić do wystudzenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Wbić jajko i wymieszać mikserem z hakami lub robotem.
Kiedy z ciasta zrobią się grudki, przełożyć je na stolnicę i szybko zagnieść.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na papierze do pieczenia.
Następnie razem z papierem przełożyć na blaszkę od piekarnika.
Na ciasto wyłożyć ser camembert pokrojony w kostkę. Tak żeby brzegi ciasta
pozostały wolne.
Następnie ułożyć małe różyczki brokuła.
Brzegi ciasta zagiąć do środka. Posmarować je rozmieszanym jajkiem
i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30-35 minut.
Prosta i pyszna. I - jak zwykle - bardzo apetyczne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń