Strony

wtorek, 8 listopada 2022

Mini kotleciki drobiowo-szpinakowe.

 


Co dziś na obiad? To pytanie mam w głowie bardzo często i wiem, że nie tylko ja.  
Dziś mam propozycję na pyszne mini kotleciki z piersi kurczaka i szpinaku. 
Małe kuleczki chętnie zjedzą dzieci i myślę, że wcale nie wyczują szpinaku. 
Takie kotleciki świetnie się sprawdzą nie tylko na obiad, ale również 
jako imprezowa przekąska. 
Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików.


Składniki:
400 g. piersi z kurczaka
200 g. świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1/2 łyżki masła

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć szpinak. Smażyć, aż zwiędnie i odparuje. 
Następnie zostawić do wystudzenia. 


Kiedy wystygnie pokroić go bardzo drobno. 

Mięso zmielić, przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojony szpinak, jajko, 
bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. 


Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przez kilka minut wyrobić dłonią. 

Przygotować miseczkę z wodą. Moczyć dłonie i formować z mięsa małe kulki. 
Dzięki temu mięso nie będzie się tak bardzo kleiło do rąk i łatwiej będzie 
formować kotleciki. 
Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej. 


Na patelni rozgrzać olej, tak żeby dno było przykryte. 
Smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie, 
co jakiś czas obracając.


Smażyłam w sumie 10 minut. 







4 komentarze:

  1. Świetna propozycja i szybkie w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Hurma i Czereda na szczęście lubiła szpinak, więc nie musiałam go przemycać, ale to świetna propozycja dla dzieciaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne do browarka ze znajomymi😉

    OdpowiedzUsuń