sobota, 22 października 2022

Ciasto z budyniem i jabłkami.

 


Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu. 
Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje. 
Jabłka można wymienić na inne owoce. Robiłam też trochę inną wersję 
z brzoskwiniami. Brzoskwinie wyłożyłam na budyń, a nie tak jak tu na spód. 
Ubiłam też pianę z białek z cukrem i wyłożyłam na owoce, a na pianę dopiero 
utarte ciasto. Tym razem zrobiłam tradycyjnie bez pianki. 
Białka wykorzystałam na bezy. 


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
200 g. masła lub margaryny
3 łyżki śmietany

Składniki na budyń:
3 budynie śmietankowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 litr mleka 

Dodatkowo:
1 kg. jabłek 
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać.
Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę.
Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski 
i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę
i uformować kulę. 


Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą.

Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 
30-40 minut w zamrażalniku.


Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem 
do pieczenia. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze i razem z papierem 
przełożyć na blaszkę. 



Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15 minut. 


W tym czasie przygotować jabłka. 
Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę. 

Ugotować budyń. 
Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać  budynie w proszku 
i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem.  
Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu 
do zgęstnienia, cały czas mieszając.


Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń.



Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto robię trochę inaczej i ma nazwę " uśmiech teściowej"niebawem go zrobię i wstawię na blogu pozdrawiam serdecznie 🤩

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Twojego przepisu. W takim razie czekam :)

      Usuń
  2. Fajne ciasto, bardzo estetycznie wykonane i piękne zdjęcie.
    Sprobuje zrobić to dam znać czy wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na opinię :) Pozdrawiam :)

      Usuń