Dziś zapraszam na coś słodkiego. Przepis ze starego zeszytu.
Jeśli lubicie budyń, to myślę że ciasto Wam posmakuje.
Jabłka można wymienić na inne owoce. Robiłam też trochę inną wersję
z brzoskwiniami. Brzoskwinie wyłożyłam na budyń, a nie tak jak tu na spód.
Ubiłam też pianę z białek z cukrem i wyłożyłam na owoce, a na pianę dopiero
utarte ciasto. Tym razem zrobiłam tradycyjnie bez pianki.
Białka wykorzystałam na bezy.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
3 łyżki śmietany
Składniki na budyń:
3 budynie śmietankowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 litr mleka
Dodatkowo:
1 kg. jabłek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać.
Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę.
Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski
i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę
i uformować kulę.
Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą.
Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
30-40 minut w zamrażalniku.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze i razem z papierem
przełożyć na blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka.
Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę.
Ugotować budyń.
Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie w proszku
i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem.
Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu
do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam to ciasto robię trochę inaczej i ma nazwę " uśmiech teściowej"niebawem go zrobię i wstawię na blogu pozdrawiam serdecznie 🤩
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem Twojego przepisu. W takim razie czekam :)
UsuńFajne ciasto, bardzo estetycznie wykonane i piękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńSprobuje zrobić to dam znać czy wyszło.
W takim razie czekam na opinię :) Pozdrawiam :)
UsuńJaka blacha ?
OdpowiedzUsuńBlaszka 32 x 23
Usuń