Przepis na te śledzie znalazłam na Instagramie u Sylwii @obiaddlataty.
Musiałam koniecznie wypróbować, bo takiej sałatki śledziowej jeszcze nie jadłam.
Zdziwił mnie dodatek marynowanych pieczarek.
Nie trzymałam się ściśle przepisu. Od siebie dodałam czerwoną cebulę.
Sałatka jest pyszna, myślę że wielbiciele śledzi będę zadowoleni.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało.
Składniki:
4 filety śledziowe a la matjas
100 g. pieczarek konserwowych (waga po odsączeniu)
1/2 czerwonej cebuli
1/2 puszki groszku konserwowego
2 średnie ogórki konserwowe
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
trochę soku z cytryny
pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem, pół na pół.
Miałam śledzie w oleju, więc moczyłam tylko 1,5 godziny. Jeśli macie słone
śledzie to trzeba je moczyć kilka godzin wymieniając wodę.
Namoczone śledzie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Skropić sokiem z cytryny i pokroić w większą kostkę.
Przełożyć do miski.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
Groszek odsączyć. Wszystko dodać do śledzi.
Na koniec dodać majonez, śmietanę i koperek. Przyprawić pieprzem.
Wasze wykonanie.
Sałatka Dominiki :)
Na każdym etapie przygotowania to wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Coś innego, smakuje naprawdę dobrze :)
Usuń