piątek, 25 marca 2022

Babka z colą.

 


Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna, 
ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna. 
Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową 
i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką. 
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół. 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki coli
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao 

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. 


Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. 
Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. 


Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. 
Pamiętajcie że czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem 
czy ciasto jest już upieczone. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową. 








 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz