Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna,
ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna.
Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową
i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką.
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki coli
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką.
Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
Pamiętajcie że czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
czy ciasto jest już upieczone.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz