Delikatnie kruche ciasto i pyszne nadzienie z dwoma rodzajami sera i szpinakiem.
Oto pyszna tarta. Uczta dla wielbicieli szpinaku.
Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też jako przekąska dla gości.
Sprawdźcie przepis i do dzieła:)
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g. masła
1 jajko
duża szczypta soli
Nadzienie:
3/4 szklanki śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
50 g. sera feta
150 g. szpinaku świeżego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce,
pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim,
wcześniej przygotowaną formę.
Ponakluwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
200 stopni na 15 minut.
Podpieczoną tartę wystudzić.
Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zmniejszy objętość wyłączyć gaz
i zostawić do wystudzenia.
Następnie drobno pokroić.
Do miski wbić jajka, wlać śmietankę i przyprawić solą i pieprzem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać trzepaczką, lub widelcem.
Dodać ser żółty utarty na tarce o grubych oczkach i pokruszony ser feta.
Na koniec dodać pokrojony szpinak.
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 minut.
Wasze wykonanie.
Aga zmodyfikowała i dodała kurczaka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz