Placki ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które wszyscy znają.
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis. Tym razem postanowiłam
trochę je urozmaicić. Dodałam do masy ziemniaczanej ser żółty.
Wyszło bardzo smacznie. Spróbujecie?
Bardzo lubię placki z sosem śmietanowym. Przyprawiam śmietanę solą
i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu.
Składniki:
1 kg. ziemniaków (waga po obraniu)
1 cebula
250 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
2 jajka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie.
Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami.
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda.
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić.
Do utartych ziemniaków dodać jajka mąkę, utarty na małych oczkach
ser żółty, oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
Ze szklanki delikatnie odlać wodę, tak żeby została sama skrobia, która
nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki smażymy na niewielkim gazie, żeby się nie przypaliły.
Usmażone placki odsączyć na ręczniki papierowym.
ale smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń