poniedziałek, 11 października 2021

Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella)

 


Krem czekoladowo orzechowy lubią chyba wszyscy. Warto przygotować go samemu 
w domu. Wtedy wiemy co jemy. Mój krem zrobiłam na mleku skondensowanym, 
ale możecie użyć zwykłego mleka. Czekolady też można zamienić.  U mnie mleczna 
i gorzka, ale możecie zrobić tylko z mlecznej, lub tylko z gorzkiej. Zależy jakie 
smaki lubicie. Można też dosłodzić miodem. 
Acha...., zamiast oleju, można użyć masła. 
Sami widzicie jak wiele jest możliwości. 
Krem należy przechowywać w lodówce. Jest dość gęsty, a w lodówce jeszcze 
twardnieje, także trzeba go wyciągnąć trochę wcześniej, żeby dobrze się smarował. 
Świetny na kanapki, do naleśników, ale również jako nadzienie 
do rogalików i drożdżówek. 


Składniki:
150 g. orzechów laskowych obranych
100 g czekolady mlecznej
100 g. czekolady gorzkiej
150 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
50 ml. oleju

Wykonanie:
Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką, 
to trzeba się jej pozbyć. 
Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić 
do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut. 
Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią 
się brązowe i gorzkie.
Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.

Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem. 
Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy. 
Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.

W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę. 


Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści. 
Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów. 


Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. 
Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz