Coś słodkiego do weekendowej kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone,
a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta
Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem.
Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta.
Piekłam w formie 28 cm.
Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko
Krem:
150 g. śmietanki 30%
150 g. serka mascarpone
Dodatkowo:
dowolne owoce
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą.
Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. Po tym czasie, przełożyć ciasto
na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą.
Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi.
Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przygotować krem.
Śmietankę ubić na gęsto, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę zmiksować,
żeby składniki się połączyły.
Jeśli lubicie bardziej słodkie, możecie dodać łyżkę cukru pudru.
Gotowy krem wyłożyć na przestudzony ciasto.
Na wierzchu poukładać owoce. Schłodzić w lodówce.
Cudownie wygląda! Efekt wow!!👌❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń