Na weekend do kawki były u nas takie babeczki. Szybkie w przygotowaniu
i bardzo smaczne. Pozostają miękkie jeszcze na drugi dzień.
Przygotowanie jest bardzo proste, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ja ubiłam osobno
pianę z białek, ale możecie dodać całe jajka. Będzie jeszcze szybciej.
Polecam jednak zrobić tak jak w przepisie, wtedy babeczki są bardziej pulchne.
Oczywiście można je dowolnie zmodyfikować. Zrobić bez maku, dodać pokrojoną
czekoladę, lub wiórki kokosowe. To zależy na co akurat macie ochotę.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
1/3 szklanki oleju
4 łyżki suchego maku
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka dodać do miski z mąką. Wlać do tego mleko i olej.
Zmiksować do połączenia składników.
Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Na koniec wsypać suchy mak
i ponownie wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć łyżką do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz