Dziś częstuję zupą. Smaczna i pożywna z dodatkiem mięsa i warzyw.
Tym razem zrobiłam specjalnie na życzenie syna. Powiem Wam w tajemnicy,
że on jest strasznie wybredny, co do jedzenia. Jak był mały to jadł prawie wszystko,
a teraz marudzi. Tego nie lubi, to niedobre... mówię Wam trzy światy :)
Dlatego jak już ma na coś chęć, to robię, żeby zjadł ze smakiem. Sama też bardzo lubię
tę zupę, tym bardziej ze swojskim świeżym pieczywem. Dlatego, kiedy już ją gotuję,
piekę też bagietki. Powiem Wam, że to zestaw idealny :)
Składniki:
700 g. piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g. pieczarek
3 papryki ( u mnie żółta, czerwona i zielona)
2 łyżki gęstej śmietany
1 serek topiony (100 g.)
1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski)
1,5 l. gorącej wody
1 czubata łyżka przyprawy do pizzy
1 łyżka oregano
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Mięso zmielić i odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli
dodać pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojony czosnek.
Podsmażyć kilka minut. Kiedy pieczarki będą podsmażone, dodać paprykę
również pokrojoną w kostkę.
Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kolejne kilka minut.
Następnie wlać przecier pomidorowy i. dodać śmietanę.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając, kiedy będzie gorące dodać serek topiony.
Mieszać aż serek się roztopi i połączy z sosem.
W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć zmielone mięso.
Następnie do mięsa dodać zawartość patelni i wlać wodę.
Wymieszać i dodać przyprawę do pizzy, oregano i resztę przypraw,
według swojego smaku. Gotować jeszcze 15-20 minut.
Podawać że świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz