środa, 21 października 2020

Zupa krem z dyni na rosole.

 


Ciekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową 
pomidorową. Ja też :)  Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat, 
kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy. 
Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa 
sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej puree, zamrozić 
i korzystać, przez cały rok. Przepis na puree znajdziecie tu 

Składniki:
1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka, 
zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr rosołu
sól, pieprz
szczypta imbiru

Do dekoracji:
zielona pietruszka
pestki dyni

Wykonanie:
Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić 
na mniejsze kawałki i obrać skórkę. 
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 



Warzywa włożyć do garnka, zalać rosołem, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki 
cebulę i obrany ząbek czosnku. Zagotować. 


Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. U mnie, 25 minut.


Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem. 
Doprawić solą, pieprzem i imbirem. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz