Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki
na inne owoce, ale akurat mamy sezon więc myślę, że trzeba korzystać.
Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię.
Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki.
Przepis znajdziecie tu.
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
50 g. drożdży
1/2 szklanki cukru
500 g. mąki pszennej tortowej
70 g. masła
1 jajko
2 żółtka
Śliwki
Na kruszonkę:
50 g. masła
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.
Zostawić na 10-15 minut.
Masło roztopić.
Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka.
Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić robotem,
lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
na pół godziny, żeby ciasto podrosło. Następnie przełożyć ciasto na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Ja wyłożyłam tylko spód.
Ponownie zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Śliwki umyć i wypestkować. Połówki śliwek układać na cieście, skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę włożyć do miski. Rozgnieść palcami.
Gotowa kruszonką posypać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 45-50 minut.
Ciasto w Waszym wykonaniu.
Monika chwaliła, że pięknie wyrosło :)
Dziękuję za fotkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz