niedziela, 22 lipca 2018

Szarlotka z pianką na kruszonce.







Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka.
Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego.
Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej.
Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu
wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :)
Piekłam w tortownicy 24 cm.


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
4 żółtka

Masa jabłkowa:
1 i 1/2 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy)
2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 pełna łyżka bułki tartej

Pianka:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki.
Wrzucić na patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając.
Dodać cukier i cukier waniliowy.
Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać.
Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia.


W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone
masło. Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak
żeby powstały grudki.

 

Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część
kruszonki, delikatnie ugnieść ręką.


Na kruszonkę wyłożyć masę jabłkową.


Pianę z białek ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodawać
cukier. Na koniec dodać bardzo powoli łyżkę oleju i delikatnie wmieszać do piany.
Gotową pianę wyłożyć na jabłka.


Na wierzch delikatnie posypać pozostała kruszonkę.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 45minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz