wtorek, 13 czerwca 2023

Pulpeciki w sosie koperkowym.

 


Dziś polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Danie wszystkim znane :) 
Każdy robi je na swój sposób. U mnie to jest różnie, czasem pulpety podsmażam 
na patelni i dopiero zalewam bulionem, a czasem zalewam surowe, bez podsmażania. 
Tym razem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne. 
Podaję składniki dla dwóch osób


Składniki:
300 g. mięsa mielonego z szynki
1/2 cebuli
1 czubata łyżka bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki soli (na początek)
na czubku łyżeczki pieprzu

Sos:
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 pęczek koperku 

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, 
bułkę tartą i przyprawy. 


Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. 

Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. 
Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się kleić.

Pulpety układać od razu na patelni. 


Zalać gorącym bulionem. 


Przykryć i gotować na małym gazie 
około 15 minut. 

Śmietankę wymieszać dobrze z mąką, żeby nie było grudek. 
Wlać do pulpetów i wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.  
Dusić jeszcze 5-7 minut, żeby sos zgęstniał. Następnie dodać posiekany koperek.


Gotować jeszcze chwilkę, około 1 minuty. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz