sobota, 17 czerwca 2023

Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym.

 


Zapraszam po przepis na pyszne ciacho. Nie jest trudne w wykonaniu, 
a wygląda efektownie. Myślę że zachwyci Waszych gości. 
Biszkopt kakaowy, do tego krem z mascarpone karmelowego i śmietanki z czekoladą. 
Okazało się, że to bardzo pyszne połączenie. Ciasto powstało spontanicznie. 
Mascarpone karmelowe kupione przez pomyłkę, napoczęta czekolada, 
chciałam to wykorzystać. Smak miło mnie zaskoczył :)
Spróbujcie koniecznie. 


Składniki:
3 jajka
szczypta soli 
1/2 szklanki cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
na czubku łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki oleju

Nasączenie:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku (syropu) z czarnej porzeczki (miałam swojski)

Krem:
250 g. serka mascarpone karmelowego
1 szklanka śmietanki 30 %
50 g. czekolady mlecznej

Dodatkowo:
30 g. czekolady mlecznej utartej na tarce 
borówki i listki mięty do dekoracji 

Wykonanie:
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać żeby nie zagotować.
 
Tak przygotowaną śmietankę zostawić do wystudzenia. 
Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Chłodziłam 5 godzin. 

W czasie kiedy śmietanka się chłodzi przygotować biszkopt. 
Białka ubić, dodając stopniowo cukier. 
Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę dodając olej.  
Następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. 


Wymieszać wszystko łyżką, delikatnie, ale dokładnie. 
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie 
papierem do  pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25-30 minut. 


Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelać do miski. 


Chwilę ubijać następnie dodać serek mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem. 



Wodę wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki.
Nasączyć wystudzone ciasto. 

Na tak przygotowany biszkopt, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać powierzchnię. 


Wierzch posypać utartą czekoladą. 


Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc. 
Przed podaniem udekorować borówkami i listkami mięty. 








1 komentarz: