piątek, 25 lutego 2022

Zupa brokułowa na rosole.

 


Zupa jest dobra na wszystko.
Pyszna, kremowa zupa brokułowa. Zrobiłam ją na rosole. 
Do zupy dodałam serek topiony, który dodaje jej kremowości i delikatne zagęszcza. 
Dodatkowo, podkręca też smak. Możecie oczywiście pominąć serek i dodać 
tylko śmietankę. Ja jednak wolę wersję z serkiem. 


Składniki:
1,5 l. rosołu 
1 brokuł (500 g.)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
4 średnie ziemniaki
100 g. serka topionego śmietankowego
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Por umyć i przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie kawałki. 
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.
 
W garnku rozgrzać masło. Dodać por, chwilę podsmażyć. 
Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć ciągle mieszając. 


Podsmażone warzywa zalać rosołem.
Doprowadzić do wrzenia i dodać ziemniaki.


Gotować około 10 minut, następnie dodać brokuł pokrojony na małe różyczki. 
Gotować 5-7 minut. 


Śmietankę wlać do szklanki, dopełnić gorącą zupą, wymieszać i wlać do garnka 
z zupą. Następnie dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. 
Przyprawić solą i pieprzem.


Gotować jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby serek się rozpuścil. 
Na koniec dodać zieloną pietruszkę. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.





1 komentarz: