Zupa jest dobra na wszystko.
Pyszna, kremowa zupa brokułowa. Zrobiłam ją na rosole.
Do zupy dodałam serek topiony, który dodaje jej kremowości i delikatne zagęszcza.
Dodatkowo, podkręca też smak. Możecie oczywiście pominąć serek i dodać
tylko śmietankę. Ja jednak wolę wersję z serkiem.
Składniki:
1,5 l. rosołu
1 brokuł (500 g.)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
4 średnie ziemniaki
100 g. serka topionego śmietankowego
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Por umyć i przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie kawałki.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło. Dodać por, chwilę podsmażyć.
Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć ciągle mieszając.
Podsmażone warzywa zalać rosołem.
Doprowadzić do wrzenia i dodać ziemniaki.
Gotować około 10 minut, następnie dodać brokuł pokrojony na małe różyczki.
Gotować 5-7 minut.
Śmietankę wlać do szklanki, dopełnić gorącą zupą, wymieszać i wlać do garnka
z zupą. Następnie dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby serek się rozpuścil.
Na koniec dodać zieloną pietruszkę. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń