Strony

piątek, 25 lutego 2022

Zupa brokułowa na rosole.

 


Zupa jest dobra na wszystko.
Pyszna, kremowa zupa brokułowa. Zrobiłam ją na rosole. 
Do zupy dodałam serek topiony, który dodaje jej kremowości i delikatne zagęszcza. 
Dodatkowo, podkręca też smak. Możecie oczywiście pominąć serek i dodać 
tylko śmietankę. Ja jednak wolę wersję z serkiem. 


Składniki:
1,5 l. rosołu 
1 brokuł (500 g.)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
4 średnie ziemniaki
100 g. serka topionego śmietankowego
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Por umyć i przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie kawałki. 
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.
 
W garnku rozgrzać masło. Dodać por, chwilę podsmażyć. 
Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć ciągle mieszając. 


Podsmażone warzywa zalać rosołem.
Doprowadzić do wrzenia i dodać ziemniaki.


Gotować około 10 minut, następnie dodać brokuł pokrojony na małe różyczki. 
Gotować 5-7 minut. 


Śmietankę wlać do szklanki, dopełnić gorącą zupą, wymieszać i wlać do garnka 
z zupą. Następnie dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. 
Przyprawić solą i pieprzem.


Gotować jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając, żeby serek się rozpuścil. 
Na koniec dodać zieloną pietruszkę. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.





1 komentarz: