wtorek, 8 lutego 2022

Muffinki na wodzie gazowanej.

 


Dziś na szybko, pyszne muffinki zrobione na wodzie gazowanej. Woda gazowana 
sprawia, że są miękkie i pulchne. 
Lubię muffinki nie tylko za smak, ale też za prostotę wykonania. Wystarczy wymieszać 
składniki trzepaczką i ciasto gotowe.  
Dzieci też je uwielbiają i dzięki temu, że są tak proste nawet dzieci poradzą sobie 
z ich przygotowaniem. 
Takie babeczki świetnie sprawdzą się na co dzień, ale również na imprezę, święta 
czy eleganckie przyjęcie. Bazując na przepisie podstawowym możemy dodawać 
różne składniki i za każdym razem mieć inne babeczki. U mnie tym razem z czekoladą. 
Ale mogą to być owoce świeże, lub suszone, orzechy, cukierki, kakao, cynamon 
i co tylko podpowie Wam wyobraźnia. 
Z podanych składników zrobiłam 15 babeczek.


Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. czekolady dowolnej 

Wykonanie:
Jajka wbić do miski. Wlać olej i wodę gazowaną. Wymieszać trzepaczką. 


Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. 


Ponownie wymieszać trzepaczką do połączenia składników. 
Na koniec wsypać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki i wymieszać 
wszystko łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami,
 do 3/4 wysokości. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 







4 komentarze: