Dziś zapraszam po przepis na zapiekankę. Pomysł syna wykonanie moje :)
Nic specjalnego, a smakuje całkiem nieźle. Makaron i zmielona pierś kurczaka.
Do tego ser, przecier pomidorowy i trochę przypraw.
Co zrobić na obiad, to odwieczny dylemat :) Być może, ta zapiekanka,
przypadnie Wam do gustu i będzie inspiracją.
Składniki:
200 g makaronu rurki
200 g. sera żółtego
600 g. piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka (miałam żółtą)
1 łyżeczka bazylii suszonej
400 ml. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Ser zetrzeć na tarce.
Piersi zmielić.
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli,
dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć, następnie dodać mięso.
Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie pokroić w kostkę paprykę. Dodać do mięsa.
Wymieszać i wlać przecier pomidorowy.
Ponownie wymieszać. Gotować 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodać też bazylię.
Smażyć jeszcze kilka minut, tak żeby woda odparowała.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaron,
posypać połowę sera. Można go trochę wmieszać w makaron.
Na to wyłożyć podsmażone mięso. Wierzch posypać pozostałym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika, nagrzanego
do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz