Wczoraj rano przy kawce, przeglądałam Facebooka i natknęłam się
na bardzo ciekawe rogaliki. Do przygotowania ciasta wystarczy woda gazowana,
olej i mąka. Byłam tak ciekawa smaku, że poszłam do kuchni i zaczęłam działać :)
Ciasto fajnie się zagniotło i dobrze się z nim pracowało. Rogaliki wyszły smaczne,
dlatego przepis podaję dalej.
Oryginalny przepis znajdziecie u Asi na blogu, Słodko Słodka.
Jest to jeden z moich ulubionych blogów, dlatego nie bałam się, że coś będzie nie tak :)
Zrobiłam i polecam. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i dajcie znać jak wyszło.
Składniki:
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
powidła, lub gęsty dżem (u mnie swojski dżem czereśniowy)
cukier puder do posypania rogalików
Wykonanie:
Do miski wlać wodę gazowaną i olej. Dodać mąkę i wymieszać, a następnie
zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
w lodówce przez pół godziny.
Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na koło. Posmarować dżemem i podzielić na 12 trójkątów.
Każdy trójkąt zawinąć w rogalik. Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut.
Jeszcze ciepłe rogaliki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz