piątek, 26 lutego 2021

Muffinki z krówkami.

 


Kiedy w domu zalegają krówki, trzeba je wykorzystać. Może muffinki? Czemu nie...
Podstawowe ciasto na muffinki, a w środku krówka. Na wierzchu polewa czekoladowa 
i również krówki. Tylko drobno pokrojone :) W efekcie babeczki ładnie się prezentują 
i całkiem nieźle smakują. Nic tylko robić. Kto chętny?  
Z tej porcji składników, wyszło mi 16 babeczek.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
50 g. masła
1 jajko
1 szklanka mleka
8 cukierków krówek

Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
40 g. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
2 cukierki krówki

Wykonanie:
Masło roztopić.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. 
Dodać mleko, jajko i roztopione, przestudzone masło. 
Wszystko wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły.



Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. 
Do środka każdej babeczki, włożyć pół krówki. Przykryć ciastem, 
żeby krówka była w środku. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut. 


Kiedy muffinki wystygną, przygotować polewę. 
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. 


Powstałą polewą udekorować babeczki. Dwie krówki drobno posiekać nożem. Posypać na polewę. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz