Zrobiłam domowe burgery drobiowe. Żeby było całkiem po domowemu, bułki też
upiekłam sama. Postanowiłam zrobić osobny wpis na bułki. Ponieważ, może macie
sprawdzony przepis na mięso i potrzebujecie tylko bułek. Poza tym, takie bułki
można wykorzystać nie tylko do hamburgerów, ale po prostu do kanapek.
Przepis na całe burgery, też oczywiście będzie, ale w następnym wpisie.
Także, jeśli jesteście ciekawi, to zaglądajcie :)
Składniki:
180 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
50 g. masła
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
550 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania
Wykonanie:
Mleko z wodą podgrzać, dodać masło. Wymieszać żeby masło się rozpuściło.
Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.
Z każdej części uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce, wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować rozmieszanym jajkiem
i posypać sezamem. Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz