Nastawiłam zakwas na barszcz biały. To już ostatni dzwonek.
Trochę późno to zrobiłam w tym roku, ale do soboty akurat zdąży się ukisić.
W razie czego, można dolać 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych, żeby było szybciej.
Jeśli potrzebujecie zakwas na żurek, to wystarczy mąkę pszenną, zamienić na żytnią
i nie dodawać majeranku.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 2000 lub 1850
3 szklanki przegotowanej letniej wody
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6-7 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Mąkę wsypać do słoika. Dolać wodę. Dodać obrany czosnek, liście laurowe,
ziele angielskie i otarty majeranek. Wymieszać drewnianą łyżką.
Następnie nakryć słoik gazą i odstawić na 5-7 dni.
Codziennie zamieszać. Kiedy zakwas będzie gotowy, przecedzić go przez sito
i przechowywać w lodówce, jeśli od razu nie wykorzystacie.
Podczas kiszenia, może pojawić się piana , to normalne, należy ją ściągnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz