niedziela, 5 kwietnia 2020

Ciasto z owocami i kruszonką.





Zaległe ciasto z zeszłego tygodnia. Bardzo je lubię.
Niby to zwykle ciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze.
Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam
z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek.
Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli
nie jest mistrzem wypieków.
W tygodniu, podam Wam jeszcze przepis, na babkę budyniową.
Może przepis, przyda się Wam na święta. W prawdzie święta w tym roku,
będą inne niż zwykle, ale to jednak święta. Najważniejsze, żebyśmy, spędzili je
w zdrowiu.

Składniki:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce

Kruszonka:
50 g. masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą.


Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut.
W międzyczasie z podanych składników zrobić kruszonkę.


Po 30 minutach wyciągać ciasto z piekarnika, (nie wyłączać go) i posypać kruszonką.



Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz