Schab jest raczej chudym mięsem, więc mielony może być suchy.
Zdarza się, że trafi nam się tłuściejszy kawałek. Wtedy można go zmielić
i zrobić pyszne mielone kotlety. Moja rodzinka bardzo je lubi.
Dlatego, Wam też polecam. Spróbujcie, może Wam posmakują.
Składniki:
800 g. schabu tłuściejszego
1 jajko
1 bułka pszenna
1 ząbek czosnku
przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek niedźwiedzi
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku.
Schab zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przyprawy.
Wymieszać. Dodać jajko.
Bułkę odcisnąć z mleka, ale nie do końca. Dodać do mięsa.
Wszystko wymieszać i wyrobić ręką.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Następnie formować kotlety
i obtaczać w bułce tartej.
Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, około 20 minut, na niewielkim gazie.
W tym czasie dwa, trzy razy przewracać, żeby równo się usmażyły.
Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz