czwartek, 6 lutego 2020

Placki twarogowe.





Szybkie i smaczne placuszki z dodatkiem twarogu. Ja bardzo lubię wszystko,
co zawiera twaróg. Ostatnio w telewizji śniadaniowej, smażyli takie placki
i tak mi smaku narobili, że też musiałam zrobić :) Tym bardziej, że dawno
nie robiłam placków, a od czasu do czasu, bardzo lubię. 
Placki można po usmażeniu, posypać cukrem pudrem. Można też dodać mniej,
lub więcej cukru. Zależy, jak słodkie lubicie. Dla nas, te były w sam raz.
Nie posypywaliśmy nawet, cukrem pudrem. 

Składniki:
500 g. twarogu
5 jajek
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, można też przecisnąć przez praskę.
Dodać żółtka, cukier i mąkę.


Wymieszać żeby składniki się połączyły. 
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta.


Po każdym dodaniu białek. Wymieszać łyżką, do połączenia składników. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką placuszki.
Smażyć po kilka minut z każdej strony.


Po usmażeniu, można posypać cukrem pudrem. To zależy, jak słodko lubicie :)





2 komentarze: