Tłusty czwartek, święto łasuchów. Jeden z moich ulubionych dni w roku :)
Dzień w którym bezkarnie można zajadać się pysznymi pączkami,
oponkami lub faworkami. No właśnie, a na blogu nie ma przepisu na pączki.
Dlatego, bardzo proszę, przepis jest. Zwykły tradycyjny, bez udziwnień.
Pączki z tego przepisu są miękkie i puszyste.
Nadziałam je marmoladą przed smażeniem, ale jeśli wolicie,
możecie to zrobić po usmażeniu, używając rękawa cukierniczego ze specjalną
końcówką.
Składniki:
1 kg maki
100 g. drożdży
500 ml. ciepłego mleka
3 łyżki cukru + 2 łyżeczki
10 żółtek
100 g. masła
1 łyżka spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia.
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do naczynia. Dodać 2 łyżeczki cukru, trochę ciepłego mleka
i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło roztopić w rondelku.
Mąkę przesiać do miski. Żółtka ubić z cukrem i dodać do mąki.
Następnie wlać wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wymieszać mikserem z hakami,
dodać spirytus, a na koniec roztopione masło. Dobrze wyrobić.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką, delikatnie
rozwałkować lub rozpłaszczyć rękoma.
Szklanką wykrawać krążki.
Na jeden krążek wyłożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim krążkiem
i zlepić.
Można tez zrobić grubszy placek, wykrawać krążki, na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady,
zlepić i uformować kulę. Następnie lekko spłaszczyć.
Uformowane pączusie zostawić do wyrośnięcia.
Ja układałam na blaszce wysmarowanej olejem.
Smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Pączki powinny swobodnie pływać.
Usmażone pączki układać na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Idealnie pachnące i puszyste! Takie właśnie są te pączki! Pozdrawiamy serdecznie - DaPieto
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam 😊
UsuńAga kuśisz tymi pączkami
OdpowiedzUsuńTaki miałam zamiar 😊
Usuń