Jeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję.
Najczęściej robię chleb owsiany. Mojej rodzince smakuje najbardziej.
Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni.
Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki
żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym.
Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem, przekładacie
do foremek i do piekarnika. Potem już tylko zajadacie się pysznym, swieżym
chlebusiem :) Tak to wygląda w skrócie, a teraz podam dokładny przepis :)
Składniki:
3 szklanki ciepłej wody (750 ml.)
70 g. drożdży
300 g. mąki żytniej razowej typ 2000
700 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
Kilka łyżek mleka do wysmarowania chleba
Wykonanie:
Do miski wlać 2 szklanki wody, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę żytnią.
Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie.
Odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem
z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną
i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką.
Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 60-70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chlebek od razu wyjąc z foremek i wystudzić na kratce.
A proporcje mąki pszennej i żytniej mozna odwrócić(300 pszennej a więcej żytniej)?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dawałam tyle żytniej, ale moja kuzynka tak robi. Jej smakuje, tylko ten chleb nie jest wtedy taki pulchny. Jest bardziej zbity. To zależy co kto lubi 😊 Może zrób z połowy porcji i zobacz czy Ci posmakuje ☺️ Pozdrawiam
Usuń