Przerobiłam z mężem 40 kilo pomidorów na przecier więc mogę poszaleć :)
Ciekawe na jak długo nam wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu
już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść
do pięćdziesiątki.
Składniki:
500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki)
1 bułka
1 jajko
1 łyżka cebuli prażonej
sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
1 łyżka majonezu
bułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
Sos:
2 szklanki bulionu
1 szklanka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie)
Wykonanie:
Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko,
majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze
wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce
tartej.
Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju.
Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym.
Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku.
Na koniec dodać listki świeżej bazylii.
Mój był wystarczająco gęsty więc nie zagęszczałam.
I to jest, co lubię! Nie jakiaś zmielona soja ze szczawiem, posypana soczewicą a pół kilo szyneczki czy łopatki zmienione w zgrabne, apetyczne kuleczki - pulpeciki. Pochwalam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.To najmilszy komentarz,jaki do tej pory dostałam :)
Usuń