Dziś propozycja dla tych, którzy lubią kokos. Delikatny biszkopt z masą
budyniową i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Bardzo dawno nie robiłam tego ciasta. Kartka z przepisem wpadła mi w ręce
przez przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć.
Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać.
Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać
łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
Wylać na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut.
Składniki na masę:
200 g. wiórek kokosowych
1 kostka margaryny
4 łyżek cukru
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżki mąki tortowej
W 1/2 szklanki mleka rozbełtać jajko, budyń i mąkę.
Resztę mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego mleka wlać masę ze szklanki.
Mieszać aż zgęstnieje. Zostawić do wystudzenia.( Ja co jakiś czas mieszam stygnącą
masę żeby nie zrobiła się skorupa.)
Na patelni rozpuścić 2 łyżki margaryny, dodać wiórki i 3 łyżki cukru.
Chwilę przesmażyć żeby wiórki miały złoty kolor, cały czas mieszając.
W misce utrzeć resztę margaryny, dodawać po łyżce masy budyniowej cały
czas ucierając. Kolejną łyżkę budyniu dodać dopiero jak poprzednia dokładnie
się połączy, żeby nie było grudek.
Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część ciasta
wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować pozostałą
masą i posypać resztą wiórek. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ja mam ochotę, i to dużą! ;)
OdpowiedzUsuńTo znaczy,że koniecznie musisz zrobić😊
UsuńU mnie wersja leniwa - z herbatnikami.
OdpowiedzUsuńAle taka podoba mi się nawet bardziej...
:)