Delikatny biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa.
Ciasto pyszne, ale bardzo delikatne. Trzeba uważać przy krojeniu.
Jeśli ktoś lubi kokos to polecam :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku.
Wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Miksować na najniższych obrotach, tylko
do połączenia składników.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut.
Składniki na masę:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego domowego
250 g. wiórek kokosowych
1 kostka masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wsypać wiórki i gotować, aż mleko się wygotuje około 15-20 minut.
Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Zostawić do przestudzenia.
Składniki na polewę:
2 tabliczki czekolady mlecznej, lub po jednej mlecznej i gorzkiej
1/2 kostki margaryny
Do rondelka włożyć margarynę i połamane czekolady.
Gotować na małym gazie, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Na biszkopt wyłożyć masę kokosową.Wstawić do lodówki na godzinę.
Na masie kokosowej rozprowadzić letnią polewę.
Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz