Zwykły prosty murzynek w trochę innym wydaniu. Wymyśliłam sobie,
że na wierzch wyłożę frużelinę wiśniową i przykryję ją okruchami ciasta.
Wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam to ciasto, szybko się robi, jest wilgotne
i długo pozostaje świeże.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
Frużelina wiśniowa:
450 g. wiśni mrożonych
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Składniki suche wsypać do miski i wymieszać.
Dodać jajka, mleko, olej i powidła.
Ponownie wszystko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Boki wysmarować masłem i posypać mąką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45-50 minut.
W międzyczasie przygotować frużelinę.
Zamrożone wiśnie przełożyć do rondelka, wsypać cukier
i zostawić na 15-20 minut.
Następnie podgrzewać na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając,
aż wiśnie puszczą sok.
Zagotować. W filiżance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlać do wiśni.
Gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia.
Wierzch ciasta ściąć ostrym nożem i pokruszyć.
Na ciasto wyłożyć frużelinę, a następnie pokruszone wcześniej ciasto.
Lekko docisnąć.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam