Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka.
Zawsze mam w zamrażalniku zapas, bo można z niej przygotować szybki obiad
i to na wiele sposobów. Tym razem pokrojona w kostkę w sosie śmietanowym
ze szpinakiem. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków.
Podałam z ryżem, a Ty? Z czym podasz?
Składniki:
2 większe piersi z kurczaka
100 g. szpinaku świeżego
kawałek pora, (biała cześć) miałam 70 g.
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietanki 30 %
3/4 szklanki bulionu
50 g. serka topionego
sól, pieprz
czosnek granulowany
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając.
Usmażone mięso przełożyć do innego naczynia.
Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć por pokrojony w półplasterki.
Smażyć przez chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.
Dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę.
Smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie bulion.
Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Gotować około 10 minut na wolnym gazie.
Dodać szpinak, kiedy zmniejszy objętość, dodać pokrojony serek topiony.
Co jakiś czas zamieszać, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dodać mięso.
Gotować jeszcze 5 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Wspaniały obiadek
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńJak zwykle obiad wyszedł pychotka.
OdpowiedzUsuńCała rodzinka się zajadała.
Super. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
Usuń