wtorek, 23 listopada 2021

Babka piernikowa.

 


Miękka i wilgotna babka, pachnąca świętami. Spokojnie możecie ją upiec 
zamiast piernika. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt zachwyci. 
Moja babka oblana jest białą czekoladą, ale możecie zamienić ją na czekoladę 
gorzką, lub mleczną. Zamiast czekolady, można polać babkę lukrem, lub najprościej, 
posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że w każdej wersji będzie pyszna :) 


Składniki:
250 g. masła, lub margaryny
1 niepełna szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 łyżka miodu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki dżemu (miałam wiśniowy)

Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
50 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i miód.


Jeszcze chwilę ucierać. 
Następnie dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować, 
żeby składniki się połączyły.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. 


Foremkę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut. 


Po wystudzeniu udekorować babkę polewą. 

Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada 
się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Jeśli wolicie polewę z ciemnej czekolady, to proporcje będą 1:1  
Tyle śmietanki ile czekolady. 100 g. czekolady i 100 g. śmietanki. 






2 komentarze: