Miękka i wilgotna babka, pachnąca świętami. Spokojnie możecie ją upiec
zamiast piernika. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt zachwyci.
Moja babka oblana jest białą czekoladą, ale możecie zamienić ją na czekoladę
gorzką, lub mleczną. Zamiast czekolady, można polać babkę lukrem, lub najprościej,
posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że w każdej wersji będzie pyszna :)
Składniki:
250 g. masła, lub margaryny
1 niepełna szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 łyżka miodu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki dżemu (miałam wiśniowy)
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i miód.
Jeszcze chwilę ucierać.
Następnie dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować,
żeby składniki się połączyły.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Foremkę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut.
Po wystudzeniu udekorować babkę polewą.
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada
się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Jeśli wolicie polewę z ciemnej czekolady, to proporcje będą 1:1
Tyle śmietanki ile czekolady. 100 g. czekolady i 100 g. śmietanki.
Bardzo smakowity wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń