czwartek, 11 marca 2021

Makaronowa patelnia ze szpinakiem i kurczakiem.

 


Dziś mam dla Was pomysł na obiad. Coś z cyklu, nie wygląda, a smakuje :) 
Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne. 
Oczywiście jeśli lubicie szpinak. Ja akurat bardzo lubię. To danie, możecie zrobić 
tylko ze szpinakiem, lub tak jak ja z dodatkiem piersi kurczaka. 


Składniki:
1 pierś z kurczaka 400 g.
350 g. mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30%
50 g. serka  topionego
150 g. makaronu dowolnego ( u mnie cavatappi)
sól, pieprz
olej do smażenia piersi
łyżka masła do smażenia szpinaku

Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej 
ilości oleju. Następnie przełożyć do innego naczynia. 
Na patelni roztopić masło i wyłożyć zamrożony szpinak. Co jakiś czas przemieszać. 
Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć 
dopóki woda nie odparuje. 


W międzyczasie ugotować makaron al dente. 
Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
 
Do podsmażonego szpinaku wlać śmietankę, podgrzać i dodać mięso.
Na koniec dodać serek topiony i mieszać, aż się roztopi. 



Kiedy sos będzie gładki, dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać. 
Podgrzewać jeszcze dwie, trzy minuty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz