Jedne z lepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, delikatne,
rozpływające się w ustach. Polewa czekoladowa to kropka nad i. Po prostu zestawienie
idealne. Takie ciastka świetnie sprawdzą się na święta. Z powodzeniem możecie
je zrobić zamiast pierniczków. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt na pewno
Was zadowoli. Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy do piernika, w kuchni
podczas pieczenia unosi się cudowny zapach. Mam nadzieję, że choć trochę
przekonałam Was do tych ciasteczek. Upieczecie i podzielcie się opinią
w komentarzach. Jestem bardzo ciekawa czy Wam też posmakują.
Ja w przyszłym tygodniu planuje następną porcję, bo wiem,
że te nie dotrwają do świąt :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 kostka masła (200 g.)
1 jajko
Polewa:
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady mlecznej
4-5 łyżek mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać.
Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem. Jak kto woli.
Ja ułatwiam sobie pracę robotem :) Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię
spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
Ja dzielę sobie ciasto na dwie części. Bo mniejsze lepiej mi się wałkuje.
Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Ja tym razem zrobiłam okrągłe.
Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia.
Kiedy wystygną przygotować polewę. Obie czekolady, razem z mlekiem roztopić
w kąpieli wodnej. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać,
aż powstanie gładka polewa. Pamiętajcie, żeby dno miski nie dotykało wody.
Przypominam, to za każdym razem, ale to ważne. Ponieważ polewa może się zważyć.
Wiem, bo sprawdziłam :)
Ciepłą polewą udekorować ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz