Święta, święta i po świętach. Nawet nie wiem, kiedy to zleciało.
Przed świętami zrobiłam fajne kieszonki z ciasta francuskiego. Tak sobie myślę,
że świetnie się sprawdzą na wieczór sylwestrowy. Są naprawdę smaczne,
proste w przygotowaniu i nie ma przy nich dużo pracy.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
4 plastry sera żółtego
1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g.)
200 g. pieczarek
1/2 cebuli
sól, pieprz, czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierzchu kieszonek
Wykonanie:
Pierś pokroić na małe kawałki. Przyprawić i odstawić na czas
przygotowania pieczarek. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.
Dodać pokrojone pieczarki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje.
Piersi usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i przekroić na cztery części.
Na połowie każdej części ułożyć ser, następnie pieczarki i kurczaka.
Przykryć pustą połową ciasta. Brzegi skleić i dodatkowo docisnąć widelcem.
Tak przygotowane kieszonki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec 25 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz