piątek, 20 marca 2020

Kotlety ruskie.





Zostały mi ziemniaki z obiadu i zrobiłam pyszne kotleciki.
Kiedyś widziałam je w internecie. Są różne sposoby, ja zrobiłam farsz jak na pierogi,
dodałam jajko i trochę mąki. Później już tylko uformowałam kotlety, obtoczyłam
w bułce tartej i usmażyłam. Wyszło pysznie. Dla mnie, to takie leniwe ruskie :)
Spróbujcie, a nie pożałujecie. Fajnie pasuje do tego, sos pieczarkowy.

Składniki:
300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
200 g. twarogu
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia placków
olej do smażenia

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg. Rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do miski z twarogiem
i ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.


Na koniec wbić jajko i wsypać mąkę. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.


Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.


Można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.







6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i prosty. Muszę spróbować. Mam nadzieję, że kotlety są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz pierogi ruskie, to kotlety też Ci posmakują. Dla mnie super :)

      Usuń
  2. i do tych kotletów sosik grzybowy....mmmniam

    OdpowiedzUsuń