Zostały mi ziemniaki z obiadu i zrobiłam pyszne kotleciki.
Kiedyś widziałam je w internecie. Są różne sposoby, ja zrobiłam farsz jak na pierogi,
dodałam jajko i trochę mąki. Później już tylko uformowałam kotlety, obtoczyłam
w bułce tartej i usmażyłam. Wyszło pysznie. Dla mnie, to takie leniwe ruskie :)
Spróbujcie, a nie pożałujecie. Fajnie pasuje do tego, sos pieczarkowy.
Składniki:
300 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
200 g. twarogu
1 cebula
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia placków
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Dodać twaróg. Rozgnieść widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do miski z twarogiem
i ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.
Na koniec wbić jajko i wsypać mąkę. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ciekawy przepis i prosty. Muszę spróbować. Mam nadzieję, że kotlety są smaczne.
OdpowiedzUsuńJak lubisz pierogi ruskie, to kotlety też Ci posmakują. Dla mnie super :)
Usuńi do tych kotletów sosik grzybowy....mmmniam
OdpowiedzUsuńOj tak :) Pycha.
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń