Zrobiliście zapasy grzybów? Jeśli tak, to możecie zrobić spaghetti z pysznym sosem.
Przyznaję, że spaghetti z sosem grzybowym, robiłam po raz pierwszy.
Okazało się, że smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie grzyby, to spróbujcie koniecznie
i dajcie znać, czy smakowało. Użyłam grzybów mrożonych.
Podaję składniki na dwie porcje.
Składniki:
1/3 opakowania makaronu spaghetti
Sos grzybowy:
200 g. grzybów (miałam mrożone)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 g. masła
100 ml. śmietanki 30%
3/4 szklanki bulionu
50 g. serka topionego
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Grzyby wyciągnąć z zamrażalnika i zostawić na kilka minut.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle.
Dodać drobno pokrojony czosnek i zamrożone grzyby.
Podsmażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojony serek topiony, śmietanę i bulion.
Gotować na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Na koniec, wrzucić pokrojoną
zieloną pietruszkę. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Ułożyć na talerzu. Polać sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz