Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, najprościej i najszybciej zrobić muffinki.
Przepis podstawowy, zawsze można urozmaicić. Wystarczy dodać, jeden
inny składnik i już mamy całkiem nowe babeczki. Wszystko zależy od wyobraźni.
U mnie, tym razem, innym składnikiem jest kawa. To wszystko, za sprawą
Ani i Marty z grupy Domowa Piekarnia :)
W zeszłym tygodniu, wymyśliły wypieki z kawą. Bardzo się cieszę, bo to dzięki nim,
powstały te pyszne muffinki :) Musicie koniecznie wypróbować, są proste,
szybkie i naprawdę smaczne :)
Z tej porcji składników, wyszło mi 17 muffinek.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Lukier:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżki mleka.
Dodatkowo:
kilka kostek białej czekolady
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać składniki sypkie. Wymieszać. Dodać składniki mokre.
Zmiksować, żeby wszystko się połączyło.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami,
do 3/4 ich wysokości. Zapomniałam zrobić zdjęcia po nałożeniu i zrobiłam,
jak babeczki były już w piekarniku. Dlatego, są już lekko wyrośnięte :)
Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut.
Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania
gładkiego lukru.
Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą.
ale pyszności!
OdpowiedzUsuń